Atelier van der Have

Machteld van der Have (1956) is beeldhouwer. Ze woont en werkt in Nijmegen en maakt beelden sinds 1999. In dat jaar begon ze met lessen bij beeldhouwer Frans van der Veld in Lisse. Machteld boetseerde er vaak naar model, in was en in klei, en leerde gieten met eenmalige gipsen mallen. De meeste beelden uit die tijd zijn van cement en gips, enkele van granito of brons.

Vanaf 2008, toen ze verhuisde van Leiden naar Nijmegen, werkt Machteld ook met andere materialen en technieken. Bij Ruud Schrijvershof, beeldhouwer in Linden, experimenteerde ze onder meer met het maken van siliconen mallen, werken met aluminiumcement en hakken in steen. Toch blijft boetseren met klei een grote passie. De beelden die zij de afgelopen jaren maakte, zijn dan ook voornamelijk van klei die ze na het bakken beschildert met acrylverf.

Enkele jaren geleden is zij begonnen te werken met drijfhout en zwerfhout dat zij al jaren verzamelt – toevallig tegengekomen, maar ook gezocht en gevonden aan zee en in het bos. Zij maakte onder andere twee grote beelden van paardenhoofden, samengesteld uit gevonden stukken hout en zo min mogelijk bewerkt. Weer een nieuwe passie erbij!

Recent is Machteld begonnen met lassen, het resultaat zal deze zomer op deze site te zien zijn.

Haar grootste inspiratiebronnen zijn de vrouwelijke figuur, paarden, vogels en fotografie.